Інструменти активізації співпраці вітчизняних підприємств з іноземними контрагентами (на прикладі Словаччини та Італії) - Скибінський, Олег С.; Гнилянська, Леся Й.; Оприск, Роман Р.; Чопик, Оксана Т. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглянуто теоретичні та практичні аспекти активізації співпраці українських підприємств з іноземними контрагентами, зокрема зі Словаччини та Італії. Обґрунтовано актуальність теми в умовах євроінтеграційних процесів і зростання ролі зовнішньоекономічної діяльності у відновленні національної економіки. Проаналізовано ключові інструменти міжнародного партнерства — фінансові, інституційні, цифрові та організаційні. Виявлено, що найефективнішими є механізми участі у програмах ЄС, застосування цифрових платформ для пошуку партнерів, експортне кредитування та страхування ризиків. Визначено особливості співпраці з партнерами зі Словаччини та Італії залежно від галузевої спеціалізації. Сформульовано рекомендації щодо підвищення результативності міжнародної взаємодії українського бізнесу та напрямів подальших досліджень.