Сталий розвиток як домінанта формування нових правил міжнародної економічної взаємодії - Гончар, Михайло Федорович; Гнилянська, Леся Йосифівна; Хомин, Данило Юрійович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена аналізу сталого розвитку як ключової домінанти формування нових правил міжнародної економічної взаємодії в умовах глобальних трансформацій та геополітичної нестабільності. Розкрито концептуальні засади сталого розвитку, його взаємозв’язок із суміжними підходами – зеленою економікою, корпоративною сталістю та сталим людським розвитком. Особливу увагу приділено інституціональному виміру, в межах якого сталий розвиток постає як система міжнародно визнаних норм, цілей і стандартів, що визначають правила поведінки держав, міжнародних організацій і бізнесу. На основі аналізу сучасних тенденцій показано, що глобальні торговельні та фінансові режими дедалі більше інтегрують екологічні, соціальні та кліматичні критерії, формуючи нову парадигму світового економічного порядку. Проаналізовано вплив повномасштабної війни в Україні на досягнення Цілей сталого розвитку, зокрема зростання бідності, руйнування інфраструктури, погіршення екологічної ситуації та порушення глобальних ланцюгів постачання. Окремо окреслено євроінтеграційні чинники та підтримку Європейського Союзу у сфері «зеленого відновлення», які визначають стратегічні рамки для післявоєнної трансформації України. Обґрунтовано, що імплементація принципів сталого розвитку у відбудові та модернізації економіки є необхідною умовою довгострокової стійкості, конкурентоспроможності та інтеграції України до європейського простору. Сталий розвиток визначається як центральна домінанта сучасного міжнародного економічного порядку та фундаментальна основа майбутньої глобальної співпраці.