Суб’єкт–суб’єктна взаємодія як педагогічна умова формування правової культури майбутніх менеджерів - Попко, Мар’ян (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті обґрунтовано суб’єкт-суб’єктну взаємодію як важливу педагогічну умову формування правової культури майбутніх менеджерів у процесі професійної підготовки. Акцентовано, що правова культура є складовою професійної компетентності управлінця, оскільки забезпечує здатність діяти відповідно до законодавства, дотримуватися етичних норм та ухвалювати обґрунтовані управлінські рішення. На основі аналізу науково-педагогічних джерел визначено підходи до розуміння сутності правової культури та педагогічних умов, що сприяють її розвитку. Особливу увагу приділено ролі суб’єкт-суб’єктної взаємодії як механізму активізації ціннісно-мотиваційної сфери студентів, формування їхньої відповідальності, здатності до правомірної поведінки та професійного самовизначення. Розглянуто зміст педагогічної умови – використання суб’єкт-суб’єктної взаємодії з метою стимулювання формування правової культури майбутніх менеджерів, що забезпечує позитивну навчальну мотивацію, усвідомлення значущості правових знань та готовність студентів до їх застосування в управлінській діяльності. Проаналізовано можливості інтерактивних методів навчання, зокрема інтерактивної, проблемної лекцій та семінару-практикуму, що сприяють розвитку правосвідомості, набуттю досвіду правомірної поведінки та формуванню ціннісного ставлення до управлінської практики. Доведено, що впровадження суб’єкт-суб’єктної взаємодії підсилює ефективність освітнього процесу, оскільки створює умови для розвитку самостійності, відповідальності за результати, критичного мислення, рефлексії та партнерських відносин між викладачем і студентами. Зроблено висновок, що системне застосування суб’єкт-суб’єктної взаємодії в освітньому процесі забезпечує цілісне формування правової культури майбутніх менеджерів та підвищує якість їхньої професійної підготовки у закладах вищої освіти.