Організаційно-економічний механізм управління інноваціями в енергетичному секторі як чинник енергетичної безпеки України - Свінцов, Олександр Миколайович; Пекера, Василь Ярославович; Мурдза, Петро Андрійович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розкрито теоретико-методологічні засади формування організаційно-економічного механізму управління інноваціями в енергетичному секторі України як ключового чинника забезпечення енергетичної безпеки держави. Обґрунтовано необхідність переходу до інноваційно орієнтованої моделі управління, що поєднує економічні стимули, державне регулювання, інституційну підтримку та цифрові рішення. Проаналізовано сучасний стан енергетичної системи України, визначено основні бар’єри впровадження інновацій, серед яких низька інноваційна активність підприємств, недостатнє фінансування та недосконалість правового середовища. Запропоновано структуру організаційно-економічного механізму, що включає організаційну, економічну, інституційну, інформаційну, соціальну, технологічну та управлінську підсистеми. Побудовано концептуальну модель взаємозв’язку інноваційного управління та енергетичної безпеки, яка демонструє циклічну залежність між розвитком інновацій, підвищенням енергоефективності, зниженням ризиків і зміцненням енергетичної стабільності держави.