Моделі оцінювання ризиків розвитку ІТ-компаній в умовах невизначеності та при злиттях і поглинаннях - Удовенко, Сергій; Вільхівська, Ольга; Тесленко, Олег; Вільхівський, Владислав (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглядаються сучасні моделі та методи оцінювання ризиків розвитку ІТ-компаній в умовах невизначеності, зокрема у процесах злиття та поглинання, що становлять одну з найбільш складних і ризикових форм трансформації бізнесу. Досліджено підходи до формалізації процесів прийняття рішень із урахуванням економічних, технологічних і часових показників, що дозволяє підвищити ефективність управлінських стратегій та знизити рівень потенційних загроз. Особливу увагу приділено імітаційному моделюванню, деревам відмов (FTA), деревам подій (ETA), а також багатокритеріальним методам аналізу, які забезпечують можливість комплексного прогнозування сценаріїв розвитку підприємств. Обґрунтовано доцільність використання моделей COCOMO та їхніх модифікацій для визначення вартості, тривалості та практичної здійсненності реалізації ІТ-проєктів на різних етапах життєвого циклу. Показано, що поєднання алгоритмічних та експертних методів оцінювання дозволяє отримати більш точні результати, хоча й ускладнює побудову моделей. Запропонований підхід враховує як якісні, так і кількісні критерії, забезпечуючи можливість визначення допустимих рівнів ризику, оптимізації інформаційних потоків і підвищення економічної стійкості компаній. Розроблена методика створює основу для побудови сценаріїв адаптивного управління, що відповідають умовам динамічного розвитку ІТ-галузі та високої мінливості зовнішнього середовища. Практичне значення роботи полягає у формуванні інструментарію для менеджерів і аналітиків, здатного підтримувати стратегічне планування, інвестиційний аналіз та оперативне управління ризиками. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному поєднанні класичних моделей оцінки з сучасними методами імітації, що відкриває перспективи подальшого розвитку систем ризик-менеджменту в ІТ-секторі.