Модель біомеханічного контролю техніки удару у боксі на основі систем 3D-аналізу руху - Стасюк, Роман Миколайович; Куртьосов, Євген Олександрович; Калашник, Наталія Яківна; Жогло, Володимир Миколайович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті представлено модель біомеханічного контролю техніки прямого удару (джеб) у боксі на основі систем 3D-аналізу руху. Розглянуто значення використання тривимірної кінематичної візуалізації для підвищення точності діагностики технічних дій, виявлення індивідуальних помилок та оптимізації тренувального процесу. Показано, що застосування маркерів дозволяє детально аналізувати положення сегментів тіла, визначати кути у суглобах, просторову траєкторію ударної руки та характеристики захисних дій спортсмена. Мета дослідження – науково обґрунтувати та експериментально перевірити ефективність моделі біомеханічного контролю техніки удару в боксі з використанням систем 3D-аналізу руху для підвищення якості технічної підготовки спортсменів. Методи. У роботі використано відеокомп’ютерний аналіз рухів, порівняльний аналіз модельних та фактичних кінематичних параметрів, педагогічне спостереження та статистичну обробку отриманих даних. Результати. Побудовані дво- і тривимірні моделі руху спортсменів дозволили визначити індивідуальні відхилення від еталонної техніки. У спортсменів №1–5 виявлено різний ступінь точності виконання удару: найвища узгодженість із модельним шаблоном зафіксована у спортсмена №1, тоді як спортсмени №4 та №5 продемонстрували суттєві технічні недоліки у сфері захисту та стабільності пози. Аналіз показав, що основними помилками є неповне розгинання ударної руки, порушення положення голови та опускання захисної руки. Застосування 3D-кінематичного аналізу забезпечило можливість точно кількісно оцінити ці відхилення та сформулювати адресні корекційні рекомендації. Висновки. Використання 3D-аналізу руху у боксі є ефективним інструментом індивідуалізації технічної підготовки спортсменів. Запропонована модель дозволяє підвищити точність контролю, оптимізувати навчально-тренувальний процес, своєчасно виявляти технічні помилки та покращувати якість атакувальних і захисних дій. Такий підхід має практичне значення для спортивних шкіл, секцій боксу та центрів підготовки спортсменів, що робить методику актуальною для сучасної тренерської практики.