Механізми юридичного захисту людини від неправомірного використання її біометричних даних у системах штучного інтелекту - Горгіладзе, Нодарі Русланович (Академічні візії, 2025)
Метою статті є аналіз правових механізмів забезпечення захисту особи від незаконного збору, обробки та використання її біометричних даних у процесах функціонування систем штучного інтелекту. У дослідженні застосовано формально-юридичний, порівняльно-правовий, системно-структурний, логіко-нормативний і функціональний методи. На основі аналізу норм міжнародного та національного законодавства виокремлено систему принципів правового захисту біометрії – законність і пропорційність обробки, мінімізація даних, точність і безпека, інформування, право на забуття та заборона повної автоматизації рішень без участі людини. Визначено чотири основні групи ризиків: дискримінація внаслідок алгоритмічного упередження, порушення приватності, обмеження автономії особи та відсутність ефективного правового захисту. Запропоновано інституційні та процедурні механізми підвищення рівня захисту прав людини у сфері біометрії, зокрема запровадження обов’язкового алгоритмічного аудиту систем ШІ, створення державного реєстру високоризикових алгоритмів та законодавче закріплення процесуального права особи на пояснення логіки прийнятого рішення.