Економічна оптимізація трихологічних послуг: стратегії персоналізації та ринкової диференціації - Malaniuk, Khrystyna (Академічні візії, 2024)
Анотація. Метою статті було обґрунтувати теоретичні та практичні підходи до економічної оптимізації трихологічних послуг шляхом поєднання персоналізації сервісу, інноваційних технологій і раціонального управління ресурсами. Дослідження було спрямоване на визначення ефективних моделей розвитку трихологічних клінік і салонів у контексті зростаючої конкуренції, структурних змін у медико-косметологічному секторі та підвищення ролі індивідуалізованого підходу до споживача. Методологічну основу дослідження становили системний, економіко-аналітичний, порівняльний і структурно-логічний методи. Застосування принципів міждисциплінарного аналізу дозволило поєднати економічні, управлінські та технологічні аспекти функціонування трихологічних послуг.Результати дослідження показали, що економічна ефективність трихологічних центрів безпосередньо залежала від здатності інтегрувати персоналізовані технології в операційні процеси. Було визначено основні напрями оптимізації, серед яких – упровадження персоналізованих програм обслуговування на основі генетичних і біоаналітичних даних, використання штучного інтелекту для діагностики та маркетингової автоматизації, застосування інноваційних процедур (PRP-терапії, нанокапсульованих препаратів, фотонної терапії), формування ефективних моделей управління витратами та персоналом, а також розвиток партнерських екосистем у сфері медико-косметології. Доведено, що ці інструменти сприяли підвищенню прибутковості підприємств, зниженню собівартості процедур і зміцненню клієнтської лояльності. Отримані результати можуть слугувати аналітичним підґрунтям для розроблення бізнес-стратегій, спрямованих на підвищення ефективності управління ресурсами, диференціацію послуг і формування конкурентних переваг у галузі.Ключові слова: персоналізація, інноваційні технології, штучний інтелект, ресурсна ефективність, собівартість процедур, клієнтська лояльність.