Безперервний професійний розвиток у маркетингу будівельних послуг: економічні аспекти брендингу та масштабування - Стадольській, Ігор (Академічні візії, 2025)
Анотація. Метою статті є дослідження взаємозв’язку між безперервним професійним розвитком у сфері маркетингу та економічними результатами будівельних підприємств, а також аналіз практик українських і міжнародних компаній щодо інтеграції освітніх програм у бізнес-моделі. Методологія дослідження ґрунтувалася на використанні системного та порівняльного аналізу, методів економіко-статистичної оцінки та практичного досвіду компаній. Для оцінки ефективності безперервного професійного розвитку було запропоновано систему показників, що охоплює як кадрові, так і економічні аспекти, включно з продуктивністю праці, рівнем інноваційності, транзакційними витратами, рентабельністю проєктів та вартістю бренду. Основні результати дослідження полягають у виявленні ключової ролі безперервного професійного розвитку як стратегічного ресурсу будівельних компаній. На прикладі практик VEKA Ukraine, Caparol Ukraine та Henkel Bautechnik (Ukraine) встановлено, що системні програми професійного розвитку – внутрішні тренінги, коучинг, knowledge sharing та стажування – безпосередньо впливають на економічні результати підприємств. Зокрема, зафіксовано зменшення транзакційних витрат і частки рекламацій, зростання продуктивності праці та швидкості адаптації персоналу, посилення репутаційних і брендових позицій на ринку. Практична значимість результатів дослідження полягає у можливості їх використання для розробки корпоративних стратегій у сфері управління персоналом та брендингом.