Системна модель фундаментальної професійної підготовки фахівців соціальної роботи у закладах вищої освіти - Чорноштан, Євгеній Валерійович (Академічні візії, 2024)
Анотація. У статті проаналізовано сучасні наукові підходи до моделювання освітніх процесів у сфері професійної підготовки фахівців соціальної роботи, розроблено та обґрунтовано авторську системну модель фундаментальної професійної підготовки майбутніх соціальних працівників у закладах вищої освіти. Визначено теоретико-методологічні засади моделювання як інтегративного засобу поєднання змістових, організаційних, діяльнісних та оцінювальних елементів підготовки. З’ясовано логіку побудови моделі, що охоплює чотири взаємопов’язані блоки. У концептуальному блоці охарактеризовано систему методологічних підходів (діяльнісний, системний, особистісно орієнтований, інтегративний, компетентнісний), провідних принципів і аксіологічних орієнтирів. У змістовому блоці визначено п’ять організаційно-педагогічних умов: оновлення міждисциплінарного змісту, кадрове забезпечення, впровадження інновацій, розвиток дослідницької активності та формування мотиваційно-ціннісного середовища. У методичному блоці підкреслено значущість використання активних методів навчання (проєкти, кейси, рольові ігри), цифрових інструментів (SPSS, Google Forms, Atlas.ti) і сучасних форм контролю. Результативний блок структурується за критеріями (мотиваційно-ціннісним, когнітивним, діяльнісним, рефлексивно-розвивальним), показниками та рівнями сформованості. Доведено, що реалізація моделі забезпечує системність і результативність підготовки, формування професійної ідентичності та мобільності фахівця. Сформовано висновки щодо ефективності моделі та окреслено перспективи подальших досліджень, пов’язані з її емпіричною верифікацією та поетапним впровадженням у практику вищої освіти.