Захист трудових прав у практиці Європейського суду з прав людини - Гришина, Юлія Миколаївна; Наньєва, Марія Іванівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено вплив Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) на забезпечення та захист трудових прав в Україні. Особлива увага приділена аналізу статей 6, 8, 10 та 11 Конвенції, які безпосередньо регулюють питання справедливого судового розгляду, захисту приватного життя, свободи вираження поглядів та колективних трудових прав. На основі аналізу практики ЄСПЛ показано системні проблеми національної правової системи: надмірна тривалість розгляду трудових спорів, невиконання рішень судів, недостатній захист персональних даних та обмеження свободи слова працівників, порушення права на страйк. У статті підкреслюється роль ЄСПЛ як ключового механізму формування сучасних стандартів захисту трудових прав, а також як орієнтира для реформування національного законодавства та судової практики. Запропоновано конкретні шляхи вдосконалення системи захисту трудових прав в Україні. Інтеграція практики ЄСПЛ у національне правозастосування є важливим кроком до підвищення ефективності захисту трудових прав та приведення українського законодавства у відповідність із європейськими стандартами.