Управління поліцейською юрисдикцією в умовах демократичної трансформації публічної влади - Козачук, Д.; Панфілов, О. Є. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено управління поліцейською юрисдикцією як ключовий механізм реалізації публічної влади у сфері безпеки та правопорядку. Встановлено, що демократична трансформація державного управління зумовлює необхідність переосмислення владно-примусової моделі діяльності поліції на користь сервісно-правозахисної, орієнтованої на дотримання прав людини. Визначено зміст і межі поліцейської юрисдикції, розкрито принципи її демократичного управління: законність, пропорційність, підзвітність, превентивність і сервісність. Проаналізовано нормативну архітектуру реалізації юрисдикційних повноважень поліції, систему процесуальних режимів та інструменти зовнішнього контролю. Обґрунтовано значення управління ризиками, стратегічного планування та індикаторів доброчесності OECD у забезпеченні ефективності поліцейського управління. На основі порівняльного аналізу європейських моделей запропоновано алгоритм «принцип – інструмент – метрика – відповідальний суб’єкт», який конкретизує управлінські орієнтири демократизації юрисдикції поліції. Зроблено висновок про необхідність переходу до моделі управління, у якій кожне поліцейське рішення поєднує правомірність, прозорість і суспільну довіру. Ключові слова: адміністративна юрисдикція, поліція, поліцейська діяльність, управління поліцією, адміністративна процедура, права людини, управління ризиками.