Тенденції розвитку філологічної освіти в Україні в умовах диджиталізації - Білецька, Оксана; Холод, Інна; Кириченко, Віта (Академічні візії, 2023)
Зміни в соціально-економічній сфері, рухливість ринку праці, глобалізація та інтернаціоналізація освіти вимагають розвитку національної освітньої системи відповідно до світових стандартів і суспільних потреб. Сучасні виклики спонукають до різкого перетворення традиційної освіти, а використання нових інформаційних технологій підсилює ці процеси. Як будь-яка інша сфера, філологічна освіта піддається впливу різних чинників і потребує адаптації до змін у світі. Зараз інтернаціоналізація, глобалізація та цифровізація є основними напрямами розвитку філологічної освіти. Диджиталізація в сучасному світі стала необхідною складовою розвитку більшості галузей, у тому числі філології та освіти. Стаття присвячена аналізу впливу цифрових технологій на філологічну освіту в Україні та опису сучасних тенденцій розвитку цієї галузі. В публікації детально розглянуто вплив диджиталізації на навчальний процес, зокрема на викладання мови, літератури та інших філологічних дисциплін. Зазначено переваги та недоліки цього процесу на освіту. Надзвичайно важливим у розвитку філологічної освіти є використання цифрових інструментів, але необхідно мати розуміння їх функцій, щоб застосовувати відповідно до конкретних потреб. Визначено головні стратегії розвитку філологічної освіти в контексті оцифрування та можливі результати цих нововведень. Для виховання нового покоління кваліфікованих спеціалістів важливо використовувати інноваційні методи навчання. Було визначено також, що важливим напрямом розвитку філологічної освіти є використання певних інноваційних стратегій: когнітивної, компетентнісної, особистісно-орієнтованої та комунікативної. Комбінація їх використання в навчальному процесі допоможе значно підвищити рівень знань та навичок здобувачів освіти, а також мотивуватиме до подальшої навчальної діяльності.