Інституційні та фінансові передумови сталого розвитку книжкового ринку України - Прокопенко, Наталія Семенівна; Тимошенко, Андрій Олександрович; Щербатих, Денис Володимирович; Ремига, Юлія Сергіївна (Академічні візії, 2025)
Анотація Стаття присвячена комплексному дослідженню інституційних та фінансових передумов, що визначають можливості сталого розвитку книжкового ринку України в умовах глобальних викликів, цифровізації та воєнного стану.. Виявлено критичні інституційні прогалини. Проаналізовано фінансові механізми підтримки книжкової галузі в Україні, включаючи державні програми, грантові механізми, податкові пільги, та виявлено їх недостатність порівняно з європейською практикою. Обґрунтовано необхідність формування комплексної інституційної системи, що включає удосконалення законодавчої бази, створення спеціалізованої державної інституції з розвитку книжкової справи, розробку довгострокової стратегії розвитку галузі, запровадження ефективних механізмів державно-приватного партнерства. Запропоновано модель фінансового забезпечення сталого розвитку книжкового ринку, що базується на диверсифікованих джерелах фінансування. Розроблено рекомендації щодо створення сприятливого інституційно-фінансового середовища для розвитку національного книжкового ринку. Ключові слова: книжковий ринок, сталий розвиток, інституційна система, фінансування культури, державна політика, видавнича справа, культурні індустрії, книгорозповсюдження.