Методи і інструменти діджиталізації освітнього процесу у початковій школі - Крижановський, Олексій Миколайович; Піддубна, Валентина Василівна; Таран, Катерина Олександрівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено теоретичний аналіз методів та інструментів цифрової трансформації освітнього процесу у початковій школі в контексті сучасних викликів, пов’язаних із війною, інформаційною глобалізацією та гуманітарною турбулентністю. З’ясовано, що діджиталізація становить методологічну рамку для переосмислення змісту, функцій і структури початкової освіти, виходячи за межі суто технологічного процесу. На основі історико-педагогічної ретроспективи виявлено етапи становлення цифрових моделей, починаючи від інструментальних форм ІКТ-забезпечення до інтегрованих освітніх екосистем. Систематизовано основні концепції цифрової педагогіки, зокрема змішане навчання й інтегровану модель, із визначенням їхніх функціональних, методологічних і дидактичних характеристик. Розглянуто ключові підходи до реалізації цифрової трансформації (системно-діяльнісний, компетентнісний, аксіологічний), що формують педагогічну цілісність і гуманітарну орієнтацію цифрового освітнього середовища. Окрему увагу приділено класифікації цифрових інструментів за функціональними блоками: інтерактивні платформи, онлайн-ресурси, засоби комунікації, інструменти оцінювання та хмарні сервіси. Визначено їхній педагогічний потенціал відповідно до вікових потреб, когнітивних можливостей і дидактичної доцільності. Зроблено висновок про необхідність методологічної інтеграції цифрових рішень як елементу смислової трансформації початкової школи у межах національного освітнього спротиву. Ключові слова: діджиталізація, цифрова трансформація, початкова школа, цифрова педагогіка, змішане навчання, педагогічні інструменти.