Цифровізація та персоналізація: інноваційні стратегії підвищення рівня рухової активності сучасних школярів - Ніколайчук, Ольга Петрівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджується проблема зниження рухової активності сучасних школярів в умовах тотальної цифровізації. Метою роботи є обґрунтування та експериментальна перевірка ефективності інноваційної стратегії, що поєднує цифровий моніторинг та персоналізацію завдань. Дослідження проведено як педагогічний експеримент за участю 60 учнів 5-х класів (ЕГ та КГ). Для збору даних використано фітнес-трекери, педагогічне тестування та анкетування. В ЕГ впроваджено стратегію гейміфікації та індивідуального корегування активності на основі даних із трекерів. Результати засвідчили статистично достовірне зростання середньодобової активності в ЕГ: кількість кроків збільшилася на 28,0%, а тривалість активності середньої інтенсивності – на 54,8% (p<0.01). Суттєво зросла внутрішня мотивація до позаурочної активності (до 82%) та рівень рефлексії. Зроблено висновок, що розроблена стратегія є ефективним механізмом подолання гіподинамії та формування стійкої звички до здорового способу життя. Перспективи досліджень включають лонґітюдний аналіз стійкості ефекту та інтеграцію ШІ. Ключові слова: рухова активність, цифровізація, персоналізація, школярі, гейміфікація, фітнес-трекери, гіподинамія.