Сутність та особливості правового статусу іноземців та осіб без громадянства - Чумак, Володимир Валентинович; Бондаренко, Ольга Сергіївна (Академічні візії, 2022)
У статті визначено сутність та особливості правового статусу іноземців та осіб без громадянства. Підкреслено, що іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України. Зазначено, що іноземці та особи без громадянства, які перебувають під юрисдикцією України, незалежно від законності їх перебування, мають право на визнання їх правосуб'єктності та основних прав і свобод людини. Наголошено, що іноземці та особи без громадянства зобов'язані неухильно додержуватися Конституції та законів України, інших нормативно-правових актів, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей, інтереси суспільства та держави. Встановлено, що правовий статус іноземців та осіб без громадянства визначається Конституцією України, законами України, а також міжнародними договорами України.