Збереження автентичності петриківського стилю у цифровому середовищі засобами етичних кодексів і антиімітаційних практик - Вишняк, Дарʼя Олексіївна (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено способи збереження автентичності петриківського розпису у цифровому середовищі через етичні кодекси та антиімітаційні практики. Проаналізовано історико-культурний розвиток традиції, її трансформації у період радянського масового виробництва, сучасну комерціалізацію та загрози втрати художньої цілісності. Розглянуто проблему поширення спрощених реплік і цифрових копій петриківського стилю, методи їхньої ідентифікації та запобігання фальсифікації, дезінформації та порушенню автентичності мистецьких об’єктів у цифровому середовищі шляхом дотримання етичних та професійних стандартів. Окрему увагу приділено сертифікації автентичності, цифровим водяним знакам, правовим інструментам захисту, стандартизації та етичним рекомендаціям для легального поширення творів. Наголошено на необхідності впровадження комплексних засад, що підтримують творчість майстрів, сприяють міжнародній впізнаваності українського мистецтва та охоплюють освітні практики для формування культурної компетенції здобувачів освіти.