Моніторинг ефективності нормативно-правового забезпечення інноваційної діяльності - Соколова, Катерина (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено комплексний аналіз стану нормативно-правового забезпечення інноваційної діяльності в Україні в умовах глобалізаційних і цифрових трансформацій. Метою дослідження є проведення моніторингу ефективності чинного законодавства у сфері інновацій з метою визначення його дієвості, узгодженості зі стратегічними документами державної інноваційної політики та рівня відповідності європейським стандартам. Наукова новизна роботи полягає у визначенні ключових інституційних і правових бар’єрів, що стримують розвиток інноваційного середовища, та у формулюванні пропозицій щодо удосконалення нормативно-правових механізмів, орієнтованих на інтеграцію України до європейського інноваційного простору. Методологічну основу дослідження становлять системний, порівняльно-правовий, інституційний та аналітичний методи, що дозволили виявити недоліки правового регулювання інноваційної діяльності, оцінити ефективність правових механізмів моніторингу та простежити еволюцію законодавства у контексті міжнародних зобов’язань України. У результаті дослідження встановлено, що чинна нормативно-правова база України характеризується фрагментарністю, колізійністю та відсутністю єдиних критеріїв оцінювання ефективності інноваційної політики. Ідентифіковано ключові проблеми правового регулювання: неузгодженість між базовими законами та підзаконними актами, недостатній рівень фінансування інноваційної діяльності, розмитість правового статусу суб’єктів інноваційного процесу, відсутність офіційного визначення поняття «стартап» і недосконалість механізмів моніторингу реалізації інноваційних програм. Ключові слова: європейська інтеграція, інтелектуальна власність, цифрова економіка, публічно-приватне партнерство, стартап-середовище.