Зміст економічного виховання, тенденції його формування у контексті суспільно-економічної думки в Україні кінця ХХ – початку ХХІ століття - Кучинська, Ірина Олексіївна; Дмитрецький, Дмитро Анатолійович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглядаються основні тенденції оновлення змісту економічного виховання в Україні в контексті переходу від планової до ринкової економіки, що змінило економічні цінності та відносини. Аналізуються різні наукові погляди на сутність економічного виховання та вплив суспільно-економічної думки на його формування. Виділяються ключові тенденції: перехід до компетентнісного підходу, ранній старт і неперервність економічного виховання, міждисциплінарність, практична спрямованість, а також орієнтація на сталий розвиток. Аргументується позиція стосовно того, що ці тенденції визначають розвиток економічного виховання й надалі. Закцентовано увагу на тому, що тенденції означують ключові позиції розвитку економічного виховання у межах зазначеного періоду і будуть продовжуватись та видозмінюватись в залежності як від об’єктивних (соціально-економічні умови), так і суб’єктивних чинників.Ключові слова: ринкова економіка; компетентнісна освіта; ринкове мислення; соціально-економічна ситуація. Економічна ідеологія.