Розвиток інституту концесії в Україні - Уманців, Галина Вікторівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розкриті теоретико-методологічні засади й практичні аспекти становлення і розвитку інституту концесії. Запропонований авторський підхід до формування механізму забезпечення активізації розвитку концесії в умовах економічної нестабільності. Систематизовані заходи держави, що покликані стимулювати розвиток концесії. Висвітлені проблеми, які стримують розвиток концесії в Україні. Обґрунтовані напрями стимулювання розвитку концесії, які спроможні сприяти її активізації. Розкриті особливості негативного впливу цілої низки чинників на розвиток концесії та здійснена їх систематизація. Зроблений висновок про те, що належний рівень поширення концесії є неможливим без забезпечення надійної системи заходів держави, спрямованих на підтримку розвитку вказаного інституту. З’ясовано, що ціла низка перешкод обумовила недостатній рівень використання інституту концесії в Україні. Доведене положення про те, що стимулювання розвитку концесії має здійснюватися з використанням сучасних технологій та рішень, що передбачатиме використання найкращих світових практик. Ключові слова: концесія, державне регулювання, договір концесії, концесійний проект.