Стан формування англомовної лексичної компетентності засобами мнемотехніки - Асилгараєва, Арина (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено сучасний стан формування англомовної лексичної компетентності засобами мнемотехніки. Проаналізовано теоретичні підходи до визначення лексичної компетентності як інтегративної характеристики особистості, що включає лінгвістичний, прагматичний, соціокультурний та стратегічний компоненти. Систематизовано основні мнемонічні прийоми, які застосовуються в процесі навчання іноземної мови: метод ключових слів, візуалізація, метод локусів, акронімічні та акростичні техніки, римування та ритмізація. Встановлено, що використання мнемотехнік сприяє активізації довготривалої пам'яті та підвищує ефективність засвоєння лексичних одиниць на 40-60% порівняно з традиційними методами. На основі аналізу експериментального навчання доведено, що систематичне застосування мнемонічних стратегій забезпечує засвоєння лексичного мінімуму на рівні 87% (порівняно з 62% у контрольних групах) та підвищує здатність використовувати лексику в комунікативних ситуаціях до 78% (порівняно з 41%). Виявлено ключові проблеми впровадження мнемотехнік у вітчизняну освітню практику: недостатня обізнаність викладачів (лише 23% систематично використовують мнемотехніки), відсутність адаптованих методичних матеріалів, орієнтація системи оцінювання на механічне запам'ятовування. Запропоновано комплексну модель інтеграції мнемонічних прийомів у систему формування лексичної компетентності, яка передбачає поетапне формування мнемонічної компетенції слухачів, диференційований підхід до вибору технік залежно від типу лексичного матеріалу, використання цифрових технологій та штучного інтелекту для персоналізації навчання. Обґрунтовано перспективи розробки спеціалізованих мнемонічних систем, включаючи тематичні мнемонічні карти, візуальні мнемосхеми для засвоєння словотворчих моделей, інтегровані курси з систематичним використанням мнемонічних стратегій.Ключові слова: лексична компетентність, мнемотехніка, англійська мова, асоціативні зв'язки, довготривала пам'ять.