Професійний спорт як об’єкт кримінолоігчного аналізу: поняття, зміст, проблеми криміналізації - Самсонов, О. В. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Статтю присвячено дослідженню сутності і змісту професійного спорту як сучасного соціального інституту, а також проблемам впливу на нього небезпечних явищ і характеристик, у тому числі злочинності. Наголошено на особливій небезпеці широкого використання заборонених засобів і методів підготовки до змагань, масштабної корупції, маніпулювання результатами спортивних змагань, протиправного насильства, порушення громадського порядку з боку вболівальників-фанатів.Констатовано, що сфера професійного спорту потребує належного правового регулювання як на рівні національного законодавства кожної держави, так і на глобальній арені, а також ефективного інституціонального забезпечення. Ключові слова: професійний спорт, криміналізація професійного спорту, запобігання злочинності, корупція, допінг, спортивна кримінологія.