Як ML-алгоритми оптимізують рекламні бюджети та фінансову звітність - Татарин, Мар’яна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті проведено комплексне дослідження впливу алгоритмів машинного навчання на ефективність маркетингових і фінансових процесів компаній середнього та великого бізнесу у період 2018-2024 років. Основна увага приділена аналізу динаміки ключових показників, таких як ROAS (повернення на рекламні витрати), CPA (вартість залучення одного клієнта), CTR (клікабельність), CVR (конверсія), кількість транзакцій, час підготовки фінансових звітів та точність прогнозів. Дослідження охоплює компанії з секторів e-commerce та рітейлу, включаючи Amazon, Rozetka, Salesforce, Grammarly та Allo.ua, що активно впроваджують цифрові технології. Результати показують, що інтеграція AI дозволяє суттєво підвищити рентабельність маркетингових кампаній та економічну ефективність рекламних витрат, одночасно оптимізуючи контент, канали та час показу оголошень. Паралельно відбувається зростання кількості транзакцій, скорочення часу підготовки фінансових звітів та підвищення точності прогнозування, що свідчить про системний вплив машинного навчання на бізнес-процеси. Особливо помітним є ефект синергії: оптимізація рекламних бюджетів і підвищення конверсії одночасно сприяють поліпшенню фінансових показників і управлінських рішень. Дослідження підтверджує стратегічну цінність алгоритмів машинного навчання для компаній у сучасних умовах зростаючої цифровізації та високої конкуренції на ринку. Використання AI не лише підвищує оперативну ефективність, але й дозволяє виявляти ризики та аномалії, що могли б залишатися непоміченими при традиційних підходах. Таким чином, алгоритми машинного навчання створюють комплексну конкурентну перевагу, забезпечуючи компаніям можливість більш ефективно поєднувати маркетингові та фінансові рішення у цифровому середовищі.