Особливості здійснення підприємницької діяльності в умовах воєнного стану: правовий аспект - Пєтухов, Андрій Юрійович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена комплексному аналізу правових особливостей здійснення підприємницької діяльності в умовах воєнного стану в Україні. Актуальність дослідження зумовлена кардинальними змінами у правовому середовищі ведення бізнесу після введення воєнного стану 24 лютого 2022 року, що створило безпрецедентні виклики для підприємців. У роботі досліджено формування спеціального режиму правового регулювання підприємництва, який характеризується спрощеними процедурами започаткування діяльності, гнучкими механізмами державної реєстрації та пільговим оподаткуванням. Проаналізовано ключові нормативно-правові акти та судову практику застосування форс-мажорних обставин. Обґрунтовано важливість консолідації зусиль суб'єктів бізнесу через партнерські відносини та міжгосподарську кооперацію для успішного функціонування в умовах війни. Надано пропозиції щодо вдосконалення правового регулювання підприємницької діяльності в умовах воєнного стану, спрямовані на підтримку оборонного потенціалу держави та адаптацію бізнес-моделей до воєнних реалій.Ключові слова: підприємницька діяльність, воєнний стан, правове регулювання, спеціальний режим господарювання, форс-мажорні обставини.