Роль фізичної підготовки у подоланні посттравматичного стресового розладу у військовослужбовців - Багас, Олег; Тарасюк, Оксана; Ващук, Ольга (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розкрито роль фізичної підготовки як важливого інструменту подолання посттравматичного стресового розладу (ПТСР) у військовослужбовців. ПТСР є одним із найпоширеніших психічних наслідків участі у бойових діях, що негативно впливає на психоемоційний стан, соціальну адаптацію та фізичне здоров’я військових. У межах дослідження проаналізовано ефективність застосування різних форм фізичних вправ: від кардіонавантажень до адаптивних тренувань у системі психофізичної реабілітації. Окрема увага приділяється інтеграції фізичної активності в міждисциплінарні програми підтримки військовослужбовців, а також механізмам позитивного впливу фізичних вправ на нейропсихологічний стан осіб із ПТСР. Представлено приклади успішних реабілітаційних практик в Україні та за кордоном, окреслено напрями вдосконалення підходів до фізичної підготовки у військовому середовищі. Ключові слова: фізична підготовка, ПТСР, військовослужбовці, реабілітація, психоемоційний стан, адаптивна фізична культура.