Цифрова трансформація стратегічного маркетингу в банківському секторі України - Янчук, Тетяна; Паламарчук, Тетяна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню впливу цифрової трансформації на стратегічний маркетинг у банківському секторі України. У роботі розкрито сутність стратегічного підходу до сучасного маркетингу, заснованого на інтеграції цифрових технологій, аналітики даних та клієнтоорієнтованих інструментів. Показано, що впровадження інновацій, таких як штучний інтелект, автоматизація комунікацій і персоналізація сервісів, сприяє формуванню довготривалих конкурентних переваг банків. На прикладі українських і міжнародних фінансових установ проаналізовано, як поєднання маркетингової стратегії та цифрової інфраструктури забезпечує підвищення ефективності, лояльності клієнтів і гнучкості бізнес-моделі. Виявлено, що саме стратегічна інтеграція технологій у маркетинг є ключем до сталого розвитку сучасних банків у цифрову епоху. Обґрунтовано доцільність зміщення акцентів з традиційних каналів просування на аналітику даних, персоналізовані рішення та розвиток системи відкритого банкінгу, який формує новий рівень взаємодії з клієнтами.Ключові слова: клієнтоорієнтованість; персоналізація; відкритий банкінг; мобільний банкінг; цифрові комунікації; аналітика даних; клієнтський досвід; маркетингова стратегія; конкурентна перевага.