Моделювання системи формування іншомовної професійної компетентності майбутніх дизайнерів середовища - Шайнер, Ганна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена презентації системи формування іншомовної професійної компетентності майбутніх дизайнерів середовища та характеристиці її компонентів. Запропонована система формування іншомовної професійної компетентності майбутніх фахівців з дизайну середовища структурована за низкою підсистем, серед яких: цільова підсистема (мета і завдання); теоретико-методологічна (філософські, лінгвістичні, педагогічні, психологічні теорії; методологічні підходи); змістово-технологічна (стимулювально-виховна, пізнавально-інформаційна, комунікативно-діяльнісна, адаптаційно-інтегруюча, інноваційно-творча, діагностично-моніторингова, результативно-прогностична; предметно-мовний інтегрований зміст навчання (сутність професії дизайнера, різновиди й принципи дизайну, типологія будівель та функціональні особливості видів, новітні засоби дизайн-проєктування, інтер’єр, оздоблювальні матеріали, освітлення, стильові рішення, що передбачає застосування мовних засобів його вираження, характерних для англомовного професійного дизайн-дискурсу (лексико-термінологічні одиниці, мовленнєві шаблони, граматичні структури) для коректного сприймання, розуміння, реалізації професійно-комунікативних завдань англійською мовою); форми організації навчання (практичні заняття, самостійна робота), а також сучасні методи навчання (стимулювання і мотивації, частково-пошуковий, дослідницький, контролю і самоконтролю, інтегровані, інтерактивні: творчі, проєктні, проблемні, командні, інтерактивні, ситуативні завдання); засоби навчання (Електронний навчально-методичний комплекс, навчальний посібник “English for Designers”, цифрові дидактичні інструменти, зображення, таблиці, асоціативні схеми, ментальні карти, загадки, відеофрагменти, головоломки, кросворди тощо); діагностико-результативна (критерії: мотиваційно-ціннісний, змістово-інформаційний, діяльнісно-поведінковий, особистісно-рефлексивний та їхні показники, рівні сформованості іншомовної професійної компетентності (алгоритмічний, продуктивний, творчий), а також означений результат – позитивна динаміка у рівнях сформованості іншомовної професійної компетентності майбутніх фахівців з дизайну середовища. Ключові слова: іншомовна професійна компетентність; майбутній фахівець; дизайнер середовища; система; моделювання.