Економічна доцільність використання штучного інтелекту в тестуванні програмного забезпечення для оптимізації витрат та підвищення конкурентоспроможності ІТ-підприємств - Deviatko, Anna (Академічні візії, 2023)
Анотація. У статті досліджується економічна доцільність впровадження штучного інтелекту (ШІ) у тестування програмного забезпечення як засобу зменшення операційних витрат та зміцнення конкурентоспроможності ІТ-підприємств. На тлі зростання складності цифрових продуктів і посилення вимог щодо швидкості виходу на ринок традиційні методи ручного та скриптового тестування часто призводять до надмірних витрат без гарантії повного охоплення. Натомість застосування методів на основі ШІ – від прогнозування дефектів за допомогою машинного навчання та використання обробки природної мови для автоматизованого створення тестових сценаріїв до навчання з підкріпленням для адаптивної оптимізації тестування – відкриває нову модель забезпечення якості, де тестування стає безперервним, прогнозованим та економічно ефективним процесом.Дослідження охоплює кілька категорій алгоритмів і моделей, які показали ефективність у управлінні якістю програмного забезпечення: класифікатори з навчанням із вчителем та без нього для виявлення помилок, архітектури глибокого навчання для розпізнавання закономірностей у великих тестових наборах даних, а також гібридні системи, що поєднують правилові підходи з генеративними моделями для прискорення регресійного тестування. Особлива увага приділяється інтеграції платформ оркестрації, орієнтованих на ШІ, які дозволяють підприємствам балансувати точність та розподіл ресурсів, зменшуючи витрати на інфраструктуру та скорочуючи цикли випуску.Методологічно дослідження базується на порівняльному аналізі галузевих звітів, наукових публікацій та кейсів українських і міжнародних ІТ-компаній, які частково або повністю впровадили тестування із підтримкою ШІ. Джерела даних включають звіти про ефективність підприємств, бенчмаркінгові дослідження та структуровані експертні інтерв’ю.Результати показують, що підприємства, які застосовують тестування з елементами ШІ, досягають вимірюваного зменшення бюджетів на забезпечення якості (у середньому на 20–30%), швидшого виявлення критичних дефектів та більшої масштабованості тестових команд. Окрім прямих економічних вигод, стаття підкреслює стратегічні переваги, такі як покращена репутація на ринку, підвищена утримуваність клієнтів та сильніша позиція на ринку аутсорсингу. У підсумку, дослідження доводить, що тестування на основі ШІ є не просто технологічною новинкою, а економічно обґрунтованою бізнес-стратегією для ІТ-підприємств, що працюють у умовах глобальної конкуренції та обмежених ресурсів.Ключові слова: тестування програмного забезпечення, штучний інтелект, машинне навчання, оптимізація витрат, конкурентоспроможність, ІТ-підприємства.