Новітні напрями до викладання фізичної культури у старшокласників: аналітичний підхід - Орлов, Олександр Іванович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Сучасне вдосконалення педагогічного процесу у сфері фізичної культури в старших класах закладів загальної середньої освіти, особливо в контексті реалізації Концепції Нової української школи, має базуватися на положеннях чинних нормативно-правових актів, державних освітніх стандартів і навчальних програм. Провідне місце серед них належить програмі «Фізична культура. 10–12 класи», зміст якої визначає основні орієнтири сучасного освітнього процесу, спрямованого на розвиток фізичних здібностей учнів, формування мотивації до здорового способу життя, упровадження здоров’язбережувальних компетентностей та інтеграцію інноваційних технологій у навчальну і позаурочну діяльність.У статті, що має аналітико-оглядовий характер, визначено провідні напрями вдосконалення методичних підходів до навчання фізичній культурі у старшій школі. Розкрито сучасні педагогічні, інформаційні та медико-біологічні підходи, що підвищують ефективність освітнього процесу, і обґрунтовано доцільність упровадження до змісту підготовки майбутніх учителів фізичної культури знань з нутритивно-метаболічної підтримки рухової активності. Підкреслено, що формування у старшокласників цілісного уявлення про здоровий спосіб життя, включно з основами нутритивної та метаболічної підтримки фізичних навантажень, потребує поглибленої підготовки педагогів у галузі медико-біологічних дисциплін.Окремо акцентовано на необхідності розвитку внутрішньої мотивації учнів до занять фізичною культурою як чинника формування відповідального ставлення до власного здоров’я та забезпечення активного довголіття. Особливу увагу приділено використанню інформаційно-комунікаційних технологій у навчальному процесі, зокрема елементів штучного інтелекту, фітнес-трекерів, мобільних додатків і платформ для дистанційного контролю рухової активності та харчової поведінки.Раціональне поєднання педагогічних, медико-біологічних і цифрових інновацій у навчальному процесі створює науково обґрунтовані умови для досягнення сучасних світових стандартів фізичного виховання в українській школі.