Інноваційні підходи до зменшення технічного боргу в середовищі мікросервісної архітектури - Абакумов, Роман Валерійович (Академічні візії, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена тим, що технічний борг у мікросервісних архітектурах впливає на якість цифрових продуктів, швидкість їхньої розробки та надійність супроводу. Його ускладнює інтеграцію сервісів, знижує передбачуваність релізів та підвищує ризики безпеки, що безпосередньо впливає на конкурентоспроможність підприємств. Метою статті є обґрунтування та визначення універсальних підходів до зменшення технічного боргу на основі балансування швидкості впровадження інновацій і довгострокової стабільності систем. Методологія базується на системному й порівняльному аналізі, узагальненні практик DevOps, моделюванні архітектурних рішень, використанні статичного аналізу коду, контрактного тестування, централізованого документування, моніторингу та аудиту. Результати показали, що поєднання стандартизації, моніторингу й планового рефакторингу забезпечує контрольованість боргу. Перспективи досліджень полягають у розробленні інтегрованих метрик та адаптивних моделей управління у гібридних середовищах.