Роль рухової активності та кіберспорту у підтримці адаптаційних ресурсів здобувачів вищої освіти в умовах збройного конфлікту - Бишевець, Наталія; Сергієнко, Костянтин; Бишевець, Григорій; Бойков, Антон (Академічні візії, 2025)
Анотація. Психічне здоров'я здобувачів вищої освіти України в умовах збройного конфлікту вимагає ефективних заходів психологічного захисту. Поряд із традиційними засобами (дихальні практики, медитація, рухова активність (РА)), як можливий інноваційний засіб розглядається кіберспорт. Мета дослідження: вивчити роль РА та кіберспорту у зміцненні адаптаційних ресурсів (стійкість до стресу, психоемоційний стан) студентів в умовах збройного конфлікту. Матеріали та методи: У дослідженні (березень 2024 – лютий 2025 рр.) взяли участь 115 студентів НУФВСУ. Використовувались стандартизовані методики: опитувальник фізичної активності (IPAQ), шкала депресії (DEPS), шкала стійкості до стресу (BRS), а також авторська методика оцінки психоемоційного стану. Статистичний аналіз включав критерії Манна-Уітні, Спірмена, Краскела-Уолліса. Результати: Дослідження не виявило прямої залежності між заняттям кіберспортом та тяжкістю депресії, психоемоційним станом чи стійкістю до стресу. Головним чинником, що впливає на розвиток депресії та підтримку психологічного благополуччя, виявився рівень стійкості до стресу. Також з’ясовано, що специфіка кіберспорту суттєво обмежує РА, що є фактором ризику для фізичного здоров’я спортсменів. Висновок: В умовах збройного конфлікту стійкість до стресу є ключовим внутрішнім ресурсом, що визначає психоемоційний стан та захищає від депресії. РА є позитивним, але не визначальним фактором. Результати обґрунтовують необхідність розробки програм психологічного розвитку стресостійкості та компенсаційних фізкультурно-оздоровчих програм для кіберспортсменів.Ключові слова: здобувачі вищої освіти, рухова активність, кіберспорт, депресія, психічний стан, стійкість до стресу.