Роль цифровізації та інноваційних технологій у трансформації управління людськими ресурсами та зміцненні конкурентоспроможності й економічної безпеки підприємства - Koshovyi, Bohdan-Petro; Kubasiak, Marcin (Академічні візії, 2025)
АнотаціяУ статті досліджено роль цифровізації та інноваційних технологій у трансформації управління людськими ресурсами й у зміцненні конкурентоспроможності та економічної безпеки підприємства. Розкрито сутність цифрової трансформації HR як процесу переходу від адміністративного до аналітично-стратегічного управління, що поєднує технологічну ефективність і гуманістичну орієнтацію. Показано, що цифрові платформи, аналітичні системи, технології штучного інтелекту та Big Data формують нову архітектуру HR, у межах якої кадрові рішення приймаються на основі даних, прогнозів і моделювання компетенцій.Визначено, що цифровізація сприяє розвитку гнучких моделей управління персоналом, підвищенню точності планування, індивідуалізації навчання та зміцненню корпоративної культури. Інноваційні технології забезпечують створення відкритих цифрових екосистем, які підтримують професійний розвиток працівників, сприяють інтеграції аналітики у кадрову політику й підвищують рівень адаптивності організацій. Особливу увагу приділено впливу цифровізації на економічну безпеку підприємства: показано, що впровадження систем кіберзахисту, аналітичного моніторингу та управління інформаційними ризиками стає обов’язковим елементом сучасної HR-стратегії.Практичне значення дослідження полягає у визначенні концептуальних засад побудови цифрової моделі управління людськими ресурсами, орієнтованої на стійкий розвиток, технологічну ефективність і безпеку. Обґрунтовано, що цифровізація HR виступає стратегічним чинником конкурентоспроможності, оскільки забезпечує синергію між людським капіталом, аналітикою та інноваціями, створюючи умови для довготривалої економічної стабільності підприємства.