ЕЛЕКТРОННЕ УРЯДУВАННЯ В УМОВАХ КІБЕРЗАГРОЗ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ - Сідікі, Олег (Академічні візії, 2025)
Анотація: Стаття присвячена аналізу проблем та перспектив захисту персональних даних у контексті електронного урядування в Україні. Розглянуто сучасні кіберзагрози, що впливають на роботу державних електронних сервісів, а також їхній вплив на довіру громадян до інститутів публічного управління. Проаналізовано конкретні кейси витоків даних, зокрема пов’язані із системою нотаріату та урядовими додатками, а також офіційні дані CERT-UA щодо кіберінцидентів у державному секторі. У статті окреслено нормативно-правові та технічні аспекти захисту персональної інформації, а також запропоновано шляхи підвищення кіберстійкості електронних систем та ефективності комунікацій між державою і громадянами. Результати дослідження можуть бути використані для удосконалення політики безпеки даних у публічному управлінні та розвитку електронного урядування в Україні.