Динаміка морфофункціональних показників боксерів віком 15–16 років у річному макроциклі - Ворончак, Микола; Куцериб, Тетяна; Рихаль, Володимир; Каратник, Іван; Пітин, Мар’ян (Академічні візії, 2025)
Анотація. Вираженою є важливість врахування індивідуальних особливостей спортсменів за об’єктивними критеріями, зокрама морфо-функціональних показників. Мета: з’ясувати зміни встановити морфо-функціональних показників боксерів віком 15–16 років упродовж річного макроциклу підготовки. Матеріали і методи. Використано біоімпедансні аналізатори Omron BF-511 та Tanita BC 601 та визначеного показники ваги тіла (кг); індекс масти тіла (ІМТ, кг/м2); частки жирової тканини та скелетних м’язів (%); основний обмін (ккал); вісцеральний жир (бали). До участі в педагогічному експерименті було залучено 56 боксерів середніх вагових категорій (60–70 кг). Результати. Виявлено позитивний вплив експериментальної програми тренувань на морфо-функціональний профіль боксерів (15–16 років). Зстосування експериментальної програми тренувань у боксерів 15–16 років забезпечило статистично значущі зміни у складі тіла. За 10 місяців відбулося статистично значуще зменшення відсотку жирової тканини (–17,16% p<0,05), що свідчить про ефективну адаптацію організму до підвищених тренувальних навантажень. Висновки. Експериментальна програма тренувань сприяла формуванню морфологічного профілю, який відповідає сучасним нормативам для юних боксерів міжнародного рівня.