Професійний розвиток викладача іноземної мови у закладі вищої освіти: застосування компетентнісного підходу - Мукан, Наталія; Мукан, Олена; Скиба, Діана (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена проблемі професійного розвитку викладачів іноземних мов у закладах вищої освіти. Професійна компетентність викладачів іноземних мов охоплює не лише знання з мовознавства, але й методику викладання іноземної мови, педагогіку та психологію, без яких неможливо створити конструктивне освітнє середовище, сприятливе для всебічного розвитку особистості майбутнього фахівця. Зважаючи на активні наукові дослідження у сфері професійного розвитку викладачів іноземних мов, наукові публікації висвітлюють результати вивчення різних аспектів цього процесу, що має особливе значення для вдосконалення як практики організації професійного розвитку науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти, так і професійної та педагогічної діяльності викладачів іноземних мов, що безпосередньо впливає на ефективність навчання здобувачів освіти. Встановлено, що професійний розвиток педагога належить до тих проблем, які зберігають свою актуальність упродовж багатьох років. Основну увагу в огляді приділено питанню професійного розвитку педагогічних кадрів у контексті порівняльної педагогіки, зокрема взаємозв’язку між професіоналізмом, професійною майстерністю, якістю освітньої діяльності та ефективністю програм професійного розвитку. У дослідженні окреслено основні методологічні підходи, що покладені в основу професійного розвитку викладачів іноземних мов у сучасних закладах вищої освіти, а саме: системний, аксіологічний, андрагогічний, антропологічний, міжкультурний та компетентнісний. Подано характеристику компетентнісного підходу та особливості його застосування у процесі професійного розвитку викладачів іноземних мов в університетах.