МОДЕЛЮВАННЯ ЗАВАДОСТІЙКИХ СИСТЕМ ЗВ’ЯЗКУ ДЛЯ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Новицький, Віталій Ярославович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено комплексний підхід до моделювання завадостійких систем зв’язку, призначених для обслуговування об’єктів критичної інфраструктури, які відіграють ключову роль у забезпеченні національної безпеки, стабільного функціонування економіки та життєдіяльності суспільства. Зосереджена увага на тому, що сучасні інформаційно-комунікаційні системи в умовах глобальних загроз та гібридних воєн повинні відповідати високим вимогам до надійності, швидкодії, безперервності та захищеності. У ході дослідження здійснено систематизацію існуючих підходів до моделювання таких систем, із включенням сучасних математичних моделей, інженерних рішень і програмних середовищ. У роботі запропоновано структурований опис ключових параметрів, що впливають на ефективність функціонування завадостійких систем: від вибору моделі каналу зв’язку до використання нейромережевих алгоритмів та засобів квантового шифрування. Розглядаються типові моделі перешкод (AWGN, Rayleigh, Rician), адаптивні методи модуляції (OFDM, FHSS, DSSS), а також інструменти кодування з виправленням помилок (LDPC, Reed-Solomon, Turbo-коди). Досягнення високого рівня завадостійкості є можливим лише за умови інтеграції рішень на різних рівнях архітектури мережі – фізичному, канальному, мережевому та прикладному.Окремо підкреслюється значення використання сучасних середовищ моделювання, таких як MATLAB/Simulink, NS-3, OMNeT++, OPNET, які дозволяють створювати реалістичні симуляції роботи системи у змінному середовищі. Застосування гібридного моделювання – поєднання аналітичного, дискретного та імітаційного підходів – дає змогу всебічно оцінити продуктивність, адаптивність і стійкість комунікаційних мереж до критичних збоїв. Також розглянуто важливість впровадження механізмів автоматичного резервування, багатоканальної маршрутизації, а також алгоритмів самовідновлення, які є запорукою живучості мережі у разі часткової втрати вузлів або атак типу DoS.Зазначається, що особливої уваги потребує застосування штучного інтелекту для автоматизованого аналізу трафіку, прогнозування появи завад, адаптивної маршрутизації та швидкого виявлення аномалій. Глибокі нейронні мережі, використані в межах моделювання, дозволяють здійснювати самонавчання систем у реальному часі, що значно підвищує ефективність протидії новим загрозам. Результати дослідження свідчать про необхідність подальшого розвитку цифрових двійників систем зв’язку для об’єктів критичної інфраструктури, що дозволяють здійснювати тестування, прогнозування та оптимізацію ще на етапі проектування. Передбачається, що саме комплексне, інтегроване моделювання за участю інтелектуальних систем, сучасних методів шифрування та гнучких архітектур дозволить забезпечити високий рівень надійності, живучості та безпеки систем зв’язку критичної інфраструктури.