Тактика як ключовий елемент ефективної бойової діяльності механізованих підрозділів - Черновол, Євгеній Олександрович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглянуто тактику як ключовий елемент ефективної бойової діяльності механізованих підрозділів у контексті сучасної військово-педагогічної підготовки. Доведено, що тактика в сучасних умовах набуває статусу військової категорії та комплексного освітнього ресурсу, який поєднує навчальну, виховну й розвивальну функції. Особлива увага приділяється аналізу ролі тактичної підготовки у формуванні професійних компетентностей військовослужбовців, розвитку лідерських якостей і колективної згуртованості, що забезпечує посилення бойових спроможностей у секторі безпеки та оборони.Визначено, що процедура прийняття військових рішень TLP виступає методологічним підґрунтям тактичної підготовки, оскільки дозволяє структурувати процес ухвалення рішень, розвивати критичне мислення та формувати здатність діяти в умовах невизначеності. Показано, що впровадження педагогічних методів рефлексії після виконання процедур TLP перетворює бойові завдання на освітні кейси, які сприяють відпрацюванню технічних навичок, формуванню аналітичних здібностей та здатності до самоаналізу. У цьому контексті тактична підготовка набуває системного характеру, забезпечуючи гармонійне поєднання практичних і виховних завдань.Проаналізовано практичні вектори реалізації тактичної підготовки у сучасній військовій освіті. Зокрема, наголошено на значенні використання бойового досвіду Збройних сил України як навчальної бази, що забезпечує автентичність і наближення до реалій сучасної війни. Поряд із цим обґрунтовано необхідність поєднання класичних моделей ведення бою з цифровими інструментами - дронами, симуляційними системами та геоінформаційними технологіями, що створює новий рівень навчального середовища. Такий підхід сприяє розвитку ситуаційної обізнаності, оперативного мислення та колективної взаємодії, необхідних для ефективного функціонування механізованих підрозділів.Зроблено висновок, що тактика в педагогічному вимірі є стратегічним інструментом формування інтегральних компетентностей військовослужбовців. Її реалізація сприяє підвищенню ефективності бойових дій, вихованню морально-вольових якостей, стійкості, дисциплінованості та патріотичної мотивації. У результаті тактична підготовка постає чинником зміцнення обороноздатності держави та гарантією стійкості сектору безпеки та оборони перед сучасними викликами.Ключові слова: тактична підготовка, процедура прийняття військових рішень TLP, механізовані підрозділи, сектор безпеки та оборони, посилення бойових спроможностей.