Трансформації ринку праці Карпатського регіону України в умовах соціально-трудових дисбалансів - Мульска, Ольга Петрівна (Академічні візії, 2025)
У статті ідентифіковано проблеми трансформації ринку праці в областях Карпатського регіону України в умовах соціально-трудових дисбалансів, що виникають на тлі макроекономічних шоків. Доведено, що трансформація регіональних ринків праці супроводжується низьким рівнем конкурентоспроможності робочих місць, інтенсифікацією зовнішньої міграції, кадровим дефіцитом в окремих галузях економіки, поширенням соціальної нерівності тощо. Соціально-трудові дисбаланси в областях Карпатського регіону України визначаються регіональною специфікою, що зумовлена дивергенцією соціально-економічного розвитку, наслідками міграційної кризи, геополітичним розташуванням тощо. Визначено, що забезпечення розвитку ринку праці регіону вимагає реалізації адаптивної політики, орієнтованої на стимулювання зайнятості, особливо гнучких і віртуальних форм, підтримку малого та середнього підприємництва, а також інтеграції системи професійної освіти в бізнес-середовище. Резильєнтність соціально-економічної системи є ключовою характеристикою трансформації ринку праці, що сприяє зменшенню соціальної вразливості населення, покращенню якості життя, а відтак забезпеченню конкурентоспроможності сфери зайнятості. Запропоновано комплексний підхід до моніторингу соціально-трудових дисбалансів із використанням сценарного аналізу і моделей еластичності. Результати дослідження можуть бути використані для розробки ефективних стратегій забезпечення розвитку регіональних ринків праці в умовах соціально-економічних шоків.