Визначення організаційно-педагогічних умов формування цифрової компетентності майбутніх практичних психологів - Поліщук, Олександр Сергійович (Академічні візії, 2025)
В умовах цифрового суспільства успішність майбутніх практичних психологів у досягненні цілей, пов’язаних із працевлаштуванням і подальшою професійною діяльність, виявляється в їхній здатності швидко адаптуватися до технологічних змін й вільно використовувати цифрові технологій задля пошуку необхідної інформації, зберігання й обміну цією інформацією, участі у віртуальних спільнотах і соціальних мережах. Це означає, що цифрова трансформація українського суспільства зумовлює потребу вдосконалення професійної підготовки майбутніх практичних психологів у закладах вищої освіти й формування в них цифрової компетентності як ключового чинника їхньої успішної професійної діяльності. Мета статті полягає у визначенні сукупності організаційно-педагогічних умов формування цифрової компетентності майбутніх практичних психологів, що передбачає здійснення теоретичного аналізу наукової педагогічної літератури. Автор також розглядає підходи сучасних українських учених щодо розуміння сутності понять «організаційні умови» і «педагогічні умови». У ході дослідження з’ясовано, що створення організаційно-педагогічних умов в освітньому процесі закладу вищої освіти ефективно сприяє формуванню в майбутніх практичних психологів цифрової компетентності. До сукупності організаційно-педагогічних умов формування цифрової компетентності майбутніх практичних психологів відносимо 1) активацію мотивації формування і розвитку soft skills та ключових компетентностей для навчання протягом життя; 2) створення інформаційно-освітнього середовища фахової підготовки майбутніх практичних психологів; 3) суб’єктивацію навчально-пізнавальної діяльності майбутніх практичних психологів на засадах цифровізації освітнього процесу; 4) забезпечення системної рефлексії динаміки формування умінь і навичок роботи в цифровому (професійно-значущому для майбутнього практичного психолога) освітньому просторі. Реалізація визначеної сукупності організаційно-педагогічних умов надає змогу ефективно вплинути на формування цифрової компетентності майбутніх практичних психологів і підготувати їх до професійної діяльності в умовах цифрового суспільства.