Тригонометричні контури синхронізації функціональних компетентностей на основі задач математичних олімпіад - Мітельман, Ігор Михайлович (Академічні візії, 2025)
У статті продовжено аналіз дидактико-методичних стратегій у вимірі генералізації знань, розвитку та синхронізації математичних і предметно-методичних компетентностей, зорієнтованих на академічну профілізацію (поглиблене вивчення математики), а також на підготовку обдарованих учнів до математичних олімпіад. У старшій (профільній) школі зростає концептуальне значення змістової лінії «Функції»: розв’язування рівнянь і нерівностей, систем, доведення нерівностей та деякі інші типи задач дедалі частіше пов’язуються не лише зі стандартними методами, що належать до змістових ліній «Числа і вирази», «Рівняння і нерівності», а й з інтерпретацією цих задач через властивості функцій. Це відкриває можливості для розширеного тлумачення функціональних компетентностей, особливо у випадках задач підвищеної складності й олімпіадних задач, де ключовим є виявлення нестандартної функціональної структури. Тригонометричний матеріал із його операційно-логічним багатством та концентрованим функціональним змістом традиційно виступає базисним дидактичним «майданчиком» для евристично-пізнавальної діяльності. Метою статті є удосконалення підходів до побудови згорнутих структур типу «теорія-задачі» в математичному та предметно-методичному компетентнісному мисленні, а також моделювання прикладу дидактичного комплексу на основі різнопланових мультиідейних задач олімпіадного рівня. У таких задачах функціональна природа не задана явно чи формально, а розкривається лише внаслідок неочевидної трансформації тригонометричної «тканини» сюжету, зазвичай із залученням та актуалізацією як ключових теоретичних фактів, представлених у чинних навчальних програмах, так і положень, що виходять за їх межі. Отримані результати сприяють оновленню компетентнісного середовища професійно орієнтованої математичної освіти, підвищенню якості підготовки майбутніх учителів математики з математичних і методичних дисциплін, а також посиленню розвивального компонента підвищення кваліфікації вчителів.