Теорія обраного виду спорту з основами методик (на прикладі гандболу) - Дядечко, Ігор Євгенович; Верітов, Олександр Ігорович; Товстоп'ятко, Федір Федорович; Маланюк, Любомир Богданович; Цап, Ірина Генадіївна (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена ґрунтовному аналізу сучасних підходів до організації та проведення навчально-тренувального процесу у гандболі з урахуванням специфіки змагальної діяльності та вимог до спортсменів різної кваліфікації. Розкрито теоретичні засади і методичні принципи спеціальної фізичної, технічної та тактичної підготовки, що забезпечують комплексний розвиток гравців і формування оптимальної функціональної готовності до ігор. Деталізовано значення силової витривалості, швидкісно-силових якостей, координаційних здібностей і техніко-тактичних навичок у структурі підготовленості гандболістів. Окрему увагу приділено психологічним і психофізіологічним чинникам, серед яких стресостійкість, здатність до прийняття швидких рішень, концентрація уваги та міжособистісна взаємодія у команді. Проаналізовано етапи підготовчого періоду, включаючи загальнопідготовчі та спеціалізовані вправи, моделювання ігрових ситуацій, роботу над індивідуальною та груповою тактикою. Охарактеризовано ефективність впровадження інноваційних тренувальних технологій: відеоаналізу ігрових дій, використання сенсорних тренажерів, систем моніторингу фізичного стану та біомеханічного аналізу рухів. Визначено методичні рекомендації щодо поєднання традиційних і сучасних засобів підготовки для досягнення максимальної ігрової результативності. Отримані результати мають практичну цінність для тренерів, викладачів фізичного виховання та спортсменів, можуть бути використані у програмуванні тренувального процесу, розробці навчально-методичних матеріалів і підвищенні кваліфікації фахівців.