СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПРОБЛЕМИ СПЕЦІАЛЬНОЇ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ У ПЛАВАННІ - Драгунов, Леонід Олександрович; Єременко, Олександр Анатолійович; Улан, Аліна Миколаївна (Академічні візії, 2025)
У статті розглядаються сучасні тенденції та проблеми спеціальної фізичної підготовки у плаванні. Сучасний етап розвитку спортивного плавання характеризується високим рівнем конкуренції на міжнародній арені та постійним зростанням вимог до функціональної, технічної та тактичної підготовленості спортсменів. Досягнення стабільно високих результатів потребує вдосконалення методики спеціальної фізичної підготовки, яка є ключовою складовою багаторічного тренувального процесу. Однією з провідних тенденцій останніх років є широке впровадження комплексних програм, таких, як, наприклад, поєднання засобів dry-land training (тренування на суші) та спеціалізованих вправ у воді з використанням сучасних технічних засобів і тренажерів. Недостатня методична систематизація застосування технічних пристосувань та відсутність уніфікованих програм, орієнтованих на різні стилі й дистанції, знижують потенціал підвищення спортивних результатів. Це зумовлює потребу у науково-методичному обґрунтуванні та розробці комплексних індивідуалізованих програм, які забезпечують гармонійний розвиток швидкісно-силових якостей, витривалості та технічної майстерності спортсменів. Таким чином, дослідження сучасних тенденцій та проблем спеціальної фізичної підготовки у плаванні є важливим напрямом спортивної науки та практики, здатним підвищити ефективність тренувального процесу і конкурентоспроможність спортсменів.