Стратегічне забезпечення інноваційного розвитку експортоорієнтованих підприємств в умовах глобальної конкуренції - Бордаєв, Владислав Вікторович (Академічні візії, 2022)
Стаття присвячена всебічному дослідженню процесу стратегічного забезпечення інноваційного розвитку експортоорієнтованих підприємств в умовах глобальної конкуренції. У статті розкрито зміст інноваційного розвитку в контексті стратегічного управління; визначено специфіку для експортоорієнтованих підприємств. Здійснено аналіз глобальних викликів та їх впливу на стратегічні інноваційні рішення підприємств. Досліджено властивості функціонування експортоорієнтованих підприємств в умовах глобальної конкуренції. Визначено стадії формування стратегій інноваційного розвитку експортоорієнтованих підприємств. Оцінити вплив глобального конкурентного середовища на стратегічні рішення підприємств у галузі інновацій. Зазначено головні бар’єри та ризики, що стримують ефективне впровадження інноваційної стратегії в експортній діяльності. Розроблено модель стратегічного забезпечення інноваційного поступу підприємства, адаптовану до умов глобалізованого ринку. Запропоновано механізми моніторингу інноваційних стратегій для гарантування сталого розвитку та конкурентоспроможності експортоорієнтованих підприємств. Стаття спрямована на створення цілісного науково-практичного підґрунтя для ухвалення ефективних управлінських рішень у галузі інноваційного поступу експортоорієнтованих підприємств у складному глобальному контексті.