Синергія якісних та кількісних методів наукового дослідження у сфері дошкільної освіти: від теорії до практики - Ніколаєску, Інна Олександрівна; Соловей, Юлія Олександрівна (Академічні візії, 2025)
Стаття є комплексним дослідженням питання синергії якісних та кількісних методів наукового дослідження у контексті написання кваліфікаційної роботи здобувачів вищої освіти, майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти, підкреслюючи їхню взаємодоповнюваність для досягнення більш глибокого та всебічного розуміння освітніх процесів. У роботі підтверджується думка про те, що окреме використання цих методів обмежує повноту наукових висновків, тоді як їхня інтеграція дозволяє отримати більш обґрунтовані та валідні результати. Авторами, на основі аналізу наукових робіт студентів спеціальності Дошкільна освіта здійснено опис найбільш поширених під час реалізації дослідно-експериментальних досліджень кількісних і якісних методів, зокрема з використанням сучасних цифрових інструментів, таких як онлайн-платформа Google Forms. Особливу увагу приділено перевагам застосування онлайн-анкетування, яке не лише забезпечує оперативність і зручність збору великого масиву даних, але й гарантує високий рівень анонімності та деперсоніфікації респондентів. Крім того, авторами наголошено на значній економії ресурсів і часу, які є суттєвими чинниками в умовах сучасної наукової діяльності, що робить онлайн-анкетування ефективним інструментом досліджень у педагогіці. У науковому доробку закцентовано увагу на тому, що якісні методи є незамінними для дослідження глибинних мотивів, переживань, унікальних особливостей та контексту освітнього процесу в закладах дошкільної освіти. Такі методи як спостереження, інтерв’ю, фокус-групи дають можливість зануритися в повсякденну практику дошкільної освіти, розкрити індивідуальні траєкторії розвитку дітей, зрозуміти досвід педагогів та батьків. Наголошується на важливості практичного застосування інтегрованого підходу щодо використання методів дослідження, демонструючи, як він може сприяти ефективності проведення студентами дослідно-експериментального дослідження наукової теми.