Порівняльний аналіз впровадження фінансового AI у рітейлі США, Південної Кореї та Центральної Європи - Медвецька, Валерія Геннадіївна (Академічні візії, 2025)
У статті проведено порівняльний аналіз впровадження фінансового штучного інтелекту у рітейлі США, Південної Кореї та країн Центральної Європи. Визначено регіональні особливості використання аналітичних платформ і моделей прогнозування, охарактеризовано рівень цифрової інтеграції та ефективність управлінських рішень. На основі систематизації корпоративних практик та наукових джерел сформульовано рекомендації щодо масштабування AI-рішень у фінансовій сфері з урахуванням технічних, організаційних та культурних бар’єрів. Дослідження має теоретичну значущість для формування порівняльної методології аналізу цифрових стратегій та прикладну цінність для компаній, які прагнуть впроваджувати AI у фінансове управління в умовах регіональної специфіки. Запропоновано напрями подальших досліджень у сфері транснаціонального використання фінансової аналітики на основі AI.