Педагогічна ефективність цільового впливу на фізичні якості гандболісток у структурі процесу підготовки - Дяченко, Михайло Валентинович; Дяченко, Андрій Юрійович (Академічні візії, 2025)
У статті представлено результати педагогічного експерименту, спрямованого на вдосконалення фізичної підготовленості гандболісток на етапі максимальної реалізації індивідуальних можливостей. Актуальність теми зумовлена необхідністю модернізації тренувального процесу у дитячо-юнацьких спортивних школах з урахуванням сучасних науково-методичних підходів та індивідуалізації фізичних навантажень. У дослідженні взяли участь дві групи спортсменок (експериментальна та контрольна), що проходили підготовку за різними програмами. Для оцінки динаміки фізичної підготовленості було застосовано шість валідних тестів, які відображають рівень розвитку швидкісних, силових, швидкісно-силових та координаційних здібностей. Результати експерименту засвідчили суттєві переваги розробленої програми: гандболістки експериментальної групи продемонстрували вірогідне покращення за всіма ключовими показниками, зокрема в тестах на біг, стрибки, метання м’яча та ведення м’яча. У контрольної групи приріст був менш вираженим або статистично незначущим. Обґрунтовано, що структурно-методичні особливості програми сприяли активації адаптаційних ресурсів організму, формуванню рухової симетрії та цілісному розвитку фізичних якостей. Водночас, виявлено обмежений ефект у вправі, що вимагала розвиненої сенсомоторної спритності, що визначає вектор подальших удосконалень програми. Стаття розкриває потенціал функціонально орієнтованого підходу до фізичної підготовки у гандболі, підтверджує ефективність системного впровадження інноваційних тренувальних технологій у молодіжному спорті та пропонує напрямки майбутніх досліджень у сфері комплексної оцінки фізичної та психофізіологічної підготовленості спортсменок.