Психолого-педагогічна компетентність батьків як чинник ефективного сімейного виховання дітей - Зобенько, Н. А.; Бондар, В. Г.; Панченко, О. О. (Академічні візії, 2025)
У статті висвітлюється психолого-педагогічна компетентність батьків як один із провідних чинників успішної взаємодії між родиною та закладами дошкільної освіти. В контексті сучасних трансформацій в освіті, зокрема впровадження компетентнісного підходу, реалізації дитиноцентричної парадигми та акценту на партнерстві в освітньому процесі, набуває особливої актуальності питання формування усвідомленого, відповідального й залученого батьківства, що ґрунтується на глибокому розумінні психолого-педагогічних засад розвитку дитини, активній участі батьків в освітньому процесі, здатності до конструктивної взаємодії з педагогами та готовності забезпечувати сприятливе розвивальне середовище як у родині, так і у співпраці з закладом дошкільної освіти. Проаналізовано основні засади залучення батьків до процесу виховання й розвитку дітей у системі дошкільної освіти України, розкрито міждисциплінарний зміст поняття «компетентність» у психолого-педагогічному вимірі. Увагу зосереджено на ключових компонентах батьківської компетентності: мотиваційно-ціннісному (внутрішня установка на виховання, усвідомлення значущості батьківської ролі, позитивне ставлення до дитини); когнітивному (знання вікових особливостей дитини, основ педагогіки й психології); операційно-діяльнісному (вміння застосовувати ефективні виховні методи, будувати взаємодію з дитиною та педагогами); рефлексивно-оцінювальному (здатність до аналізу власних виховних дій, відкритість до самовдосконалення та навчання). Зазначено важливість освітньо-просвітницької діяльності, зокрема традиційних і інноваційних форм роботи з батьками, що сприяють підвищенню педагогічної культури та розвитку рефлексивної і ціннісної готовності до виховання. Партнерська взаємодія між сім’єю та педагогами визначається як необхідна умова формування батьківської компетентності, що позитивно впливає на соціалізацію та емоційний розвиток дитини. Обґрунтовано потребу в подальших дослідженнях щодо ефективних умов, механізмів та ресурсів формування психолого-педагогічної компетентності в умовах сучасного освітнього середовища. У статті також наголошено на потребі подальших досліджень, спрямованих на вивчення ефективних механізмів, умов та ресурсного забезпечення формування психолого-педагогічної компетентності батьків у сучасному освітньому середовищі.