Процесуальні особливості проведення слідчих (розшукових) дій в умовах воєнного стану в Україні - Чайка, Роман Анатолійович (Академічні візії, 2025)
У статті здійснено всебічний аналіз особливостей здійснення слідчих (розшукових) дій в умовах дії воєнного стану як одного з різновидів особливих правових режимів. Автор акцентує увагу на трансформації механізмів кримінального процесу під впливом факторів воєнної небезпеки, руйнування інфраструктури, обмеженої територіальної юрисдикції та недоступності певних об'єктів. Зосереджено увагу на зміні підходів до проведення огляду місця події в бойових умовах: супровід слідчих військовими, залучення саперів, фіксація результатів за допомогою роботизованих систем, безпілотних літальних апаратів, засобів відеозапису та комп’ютерного моделювання. Розглянуто також доцільність фрагментарного складання протоколу різними членами слідчої групи із подальшим його об’єднанням в єдиний процесуальний документ. Особливу увагу приділено проблематиці участі понятих та можливості їх незалучення за умови загрози життю або відсутності доступу до осіб, які можуть виконувати їх функції. Обґрунтовано необхідність використання безперервної технічної фіксації слідчих дій як альтернативної гарантії їх законності. Аналізується допустимість проведення впізнання трупів у спрощеній процедурі – за фото- чи відеоматеріалами, а також у ситуаціях масової загибелі. Окремо розглянуто труднощі призначення судових експертиз за відсутності слідчого судді, а також проблематику фіксації, збереження та допустимості доказової інформації, отриманої у виняткових умовах. Сформульовано висновок про необхідність удосконалення кримінального процесуального регулювання із врахуванням актуальних викликів, зокрема через розширення дискреційних повноважень слідчих і прокурорів у частині фіксації та ініціювання окремих слідчих дій, із дотриманням балансу між оперативністю досудового розслідування та дотриманням прав учасників провадження