Моделювання цифрової компетентності здобувачів освіти в умовах змішаного навчання - Шевченко, Інна Анатоліївна; Федосова, Ірина Василівна; Федотова, Оксана Олегівна (Академічні візії, 2025)
В умовах активної цифровізації освіти набуття цифрової компетентності здобувачами є невіддільним складником якісного освітнього процесу. Мета статті – дослідити особливості формування цифрової компетентності здобувачів освіти в умовах змішаного навчання та запропонувати структурно-логічну модель її реалізації з урахуванням педагогічних умов та цифрових інструментів У процесі дослідження використано системний підхід та структурно-функціональний аналіз. Визначено структурні компоненти цифрової компетентності, обґрунтовано педагогічні умови та інструменти, а також запропоновано модель формування цифрової компетентності в умовах змішаного навчання. Отримані результати продемонстрували, що системний підхід до моделювання цифрової компетентності в умовах змішаного навчання сприяє підвищенню ефективності освітнього процесу, формуванню основних цифрових навичок у здобувачів та забезпечує гнучкість і адаптивність до змінних умов.